Ardahan mutfağı incelendiğinde ağırlıklı olarak hayvansal ürünler ve et yemeklerine rastlanmaktadır. Ardahan mutfağının iki temel maddesi bulunmak

Ardahan mutfağı incelendiğinde ağırlıklı olarak hayvansal ürünler ve et yemeklerine rastlanmaktadır. Ardahan mutfağının iki temel maddesi bulunmaktadır. Bunlardan biri tereyağıdır. Ardahan’ın kızartmaları dahil her yemeğine tereyağı katılmaktadır. Ardahan mutfağının diğer bir özelliği doğada kirlenmemiş şekilde yetişen organik gıdalardan yapılan yemeklerdir.
Ardahan’da pek çok yemek doğada yetişen şifalı olarak adlandırılan bitkilerden yapılmaktadır. Hayvansal ürünler de doğada beslenen hayvanlar aracılığıyla elde edilmektedir. Ardahan kaşarı ve tereyağı da bunlara dahildir. Ardahan’ın en meşhur yöresel yemekleri şunlardır:
Kesme aşı, kuzu etli bulgur pilavı
Kete, etli mantı
Fırında kaz, inekmemesi
Ebekömeci, yarpuz çorbası
Cil, bişi
Pancar, yarpuzlu köfte
Evelik aşı katmer, evelik sarması
Evelik kaz pilavı, un çorbası
Helle aşı, pısırık aşı
Sulu köfte, közleme
Ayran çorbası, süt çorbası
Girik, elma dolması
Kuymak, ekmek aşı
Gorgola, yufka, gilik
Bulamaç tatlısı, hasuta, aşure
Eşşekturpu, kazımoğlu, çemen
Tuluk, soharış, et kurutma
Kavurga, kurut, soharış
Kocabaş turşusu, kımı turşusu
Körmen, harşo
Ardahan’dan alınabilecek hediyeler arasında hediyelik yiyecekler ön plana çıkmaktadır. Özellikle Ardahan’ın ülke çapında tanınmış Ardahan kaşarı ve Ardahan tereyağı en çok alınan hediyelik yiyecekler arasındadır. Turşu, kaz eti, Ardahan Kafkas arı balı diğer hediyelik yiyecekler arasında yer almaktadır.
Bölgenin motiflerinin işlendiği gümüş kemer ve başlıklar, gümüş takılar gümüş işçiliği bakımından gelişmiş olan Ardahan’da oldukça rağbet görmektedir. Ardahan’dan eşinize dostunuza alınabilecek diğer hediyelik eşyalar arasında Ardahan dokuma kilim ve halıları bulunmaktadır.

