Ardahan’nın Meşhur Yemekleri

HomeArdahan'a Dair

Ardahan’nın Meşhur Yemekleri

Ardahan mutfağı incelendiğinde ağırlıklı olarak hayvansal ürünler ve et yemeklerine rastlanmaktadır. Ardahan mutfağının iki temel maddesi bulunmak

Ardahan’da Gezilecek Yerler

Ardahan mutfağı incelendiğinde ağırlıklı olarak hayvansal ürünler ve et yemeklerine rastlanmaktadır. Ardahan mutfağının iki temel maddesi bulunmaktadır. Bunlardan biri tereyağıdır. Ardahan’ın kızartmaları dahil her yemeğine tereyağı katılmaktadır. Ardahan mutfağının diğer bir özelliği doğada kirlenmemiş şekilde yetişen organik gıdalardan yapılan yemeklerdir.

Ardahan’da pek çok yemek doğada yetişen şifalı olarak adlandırılan bitkilerden yapılmaktadır. Hayvansal ürünler de doğada beslenen hayvanlar aracılığıyla elde edilmektedir. Ardahan kaşarı ve tereyağı da bunlara dahildir. Ardahan’ın en meşhur yöresel yemekleri şunlardır:

Kesme aşı, kuzu etli bulgur pilavı

Kete, etli mantı

Fırında kaz, inekmemesi

Ebekömeci, yarpuz çorbası

Cil, bişi

Pancar, yarpuzlu köfte

Evelik aşı katmer, evelik sarması

Evelik kaz pilavı, un çorbası

Helle aşı, pısırık aşı

Sulu köfte, közleme

Ayran çorbası, süt çorbası

Girik, elma dolması

Kuymak, ekmek aşı

Gorgola, yufka, gilik

Bulamaç tatlısı, hasuta, aşure

Eşşekturpu, kazımoğlu, çemen

Tuluk, soharış, et kurutma

Kavurga, kurut, soharış

Kocabaş turşusu, kımı turşusu

Körmen, harşo

Ardahan’dan alınabilecek hediyeler arasında hediyelik yiyecekler ön plana çıkmaktadır. Özellikle Ardahan’ın ülke çapında tanınmış Ardahan kaşarı ve Ardahan tereyağı en çok alınan hediyelik yiyecekler arasındadır. Turşu, kaz eti, Ardahan Kafkas arı balı diğer hediyelik yiyecekler arasında yer almaktadır.

 

Bölgenin motiflerinin işlendiği gümüş kemer ve başlıklar, gümüş takılar gümüş işçiliği bakımından gelişmiş olan Ardahan’da oldukça rağbet görmektedir. Ardahan’dan eşinize dostunuza alınabilecek diğer hediyelik eşyalar arasında Ardahan dokuma kilim ve halıları bulunmaktadır.